August 4, 2012

JaDi BiDaN TeRJuN

Assalamualaikum!


Lama benar tak update blog ni!
tapi tuan blog masih wujud ya cuma malas sikit kot.
namun sekarang saya baru ada mood 
untuk menjahit baju kurung anak2 untuk raya ni.
jadi  masa dipenuhi dengan aktiviti jahit menjahitlah.


Hari khamis lepas tak pasal2 saya jadi bidan terjun..
tapi tak sempat terjun
cuma terlompat2 jer sekejap, sebab terkejut!
ingat tak kucing saya yang anaknya mati 2 bulan lepas?
ya..ibu kucing tu beranak lagi!
Tak tau pulak dia nak beranak secepat itu.

Petang tu saya sedang sibuk nak masak utk berbuka.
yang ibu kucing ni juga sibuk mengeow kat kaki saya..
ke mana saya pergi dia ikut tak berenti mengeow., haru betul!


Tiba2 saya nampak dah tersembul kat ponggong dia!
apa lagi! terus berlari cari kotak dan panggil dia ke belakang dapur.
Dia terus masuk kotak tapi bila saya bangun dia keluar kotak
jadi terpaksa la saya tunggu dia kat tepi kotak tu.


waktu ni kucing tengah tunggu
masa nak beranak..sian dia 
Baru ni mira ada , dia yg tunggu..mira tak de, nak tak nak terpaksa la saya ambil alih tugas mira.
Tapi lama juga nak keluar anak dia, kesian dia..darah menitik2 tapi tak keluar2 anak.

Lama tunggu saya sambung masak..time orang sibuk, dia sibuk nak beranak.
Bila saya keluar tengok, ada anak sekor tapi dah mati, lambat sangat keluar kot.
Tak lama kemudian, ada 2 ekor lagi anaknya, sekor hitam, ekor putih.



Tapi tak tau, panjang tak umur mereka tu...oklah, lain kali cerita lagi..
nak sambung menjahit.nanti saya balas kunjungan kawan2 ya.





27 comments:

Cik Nur said...

wahh...jadi bidan.. ye.. nur pernah tempuh situasi ni.. memey geli, tapi kalau tak tggu dia ikut..jadi kena tggu smpai selesai..

ieda said...

kucing banak macam kita manusia gak kan kak .. dia akan kuar lendir dulu kann .. adehhh saya x berani tgk ! .. ;)

kasihredha said...

ado hok mati...siannyo

Hanis MY said...

Nnti kak nor tunjuk gmbr anak meow tu eh

Mon MonaLea said...

jadi bidan terjunlah akak.lama tak update blog.akak sihat?

iKhRam said...

uwek...
kat sekolah saya ari tu.. lebih kurang mcm tu la ceritanya

kisah kucing nak beranak..
nak termuntah saya...

patutlah saya tak jadi doktor..

Alin Marlini said...

ALamak...kalau Alin opkos tak berani..takutt

wahida said...

adoi la hai kak...kalau saya, mmg tak mampu nak tgk semua tu...

harap2 anak kucing yg lg 2 ekor tu panjang nyawanya...

nur said...

alahai kucin tu, kesian lak anaknya mati seekor.

Farah Shamsudin said...

akak terus ade pengalaman jd bidan ye..

QA's ~ mamapapa said...

syoknya pandai menjahit....alahai..dh bersalin sang kucing :))

Papa Mifz said...

rajin akak menjahit yer...

Amie said...

Pertama kali dengar anak kucing mati ketika lahir he hye he hehh... WC pandai menjahit ye...

m.u.l.a.n said...

haiyoooo... sangat geli kalo ada kucing nak beranak...

kalo dekat boleh tempah baju...

ellynadyra said...

x rakamkan moment beranak ke? Teruja plak!

Tauke Budu said...

salam perkenalan

haha..sy pun pernah jadi bidan kucing ni
kisahnya macam ni..pada malam 8 hb 6 hari tu..kucing sy ni duk mengiauw tak henti..cuba cari lam tenet tanda awal kucing nak beranak..mmg betul la tanda awal dia kucing tu akan mengiauw..

malam tu memang tak boleh nak tidor la dia duk mai ganggu..kesian dia duk sakit..pergi la masukkan dlm kotak dlm stor..teman tengok dia beranak..kesian pulak..last2 keluar la sekor..ingtkan sekor tu je anak dia tapi ada lagi..

bangun pagi tu habis katil kena darah dan air ketuban kucing tu..rupanya dia beranak lagi 2 ekor atas katil..ish3

ahsfantasy24 said...

selamat menjahit,
jaga mira elok2 ~

sudipVSsenduk said...

selalu gak jadi bidan terjun dulu.. kucing ni nak ada 'selusuh' dekat dgn dia kalau time nak beranak...

Deru Ombak said...

Assalamualaikum Cikgu..

Cemane yang dua ekor lagi tu Cikgu? Hidup x?
Lamo kakya dop mari sini..mugo Cikgu sekeluarga sehat sokmo deh..

Salam aidilfitri Dari kakya sekeluarga
Maaf zahir batin. :)

Papa Mifz said...

selamat hari raya kak...maaf zahir dan batin...:)

Pondok Usang said...

Salam Aidilfitrah.. Maaf Zahir dan batin.. =)

steffany daph said...

awww.. sempat nya ambil gmbr masa kucing nak berani :D hihi. if me, dah takut dah. sma la kita ni, my kucing pun dah beranak tu..

Nur-nba said...

Nur pun pernah ada pengalaman jadi bidan untuk kucing sendiri.. Tali pusat tak putus, jadi dengan takut2 tolong potongkan. Kasihan melihat anak2 kucing tu terbelit dengan tali pusatnya sendiri... Memang pengalaman yang tak boleh dilupakan..

Selamat Hari Raya Aidilfitri.. Maaf zahir dan batin..

p/s : Lama betul akak tak update blog..

Amie said...

Apa khabar WC... sepi je..selamat hari WC, maaf zahir batin.

Papa Mifz said...

lamo menyepi kak??

aimaniman said...

ni betul2 bidan nie..

kesian kucing tu beranak kat rumah,..

ok selamat hari raya maaf zahir batin

Gen2Merah said...

waduh.. siannya kisah si kucing itu... huhu..

apa pun saya nak ucapkan salam aidilfitri, dan salam kemerdekaan buat cikgu sekeluarga..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...