May 7, 2012

MeNu TenGaHaRi:HaSiL PanCinG

Assalamualaikum


Malam ni udara amat nyaman sebab hujan lebat turun lagi petang tadi,
Siap dengan guruh dan petir yang kuat...menakutkan juga.


Semalam seawal 8 pagi saya berada di sekolah untuk kelas tambahan
tingkatan 5 sampailah pukul 1 tghari.
Masa tu dah rasa kebulur sebab saya tak sempat breakfast,
hanya minum se mug milo panas.
Nak makan kat rumah kena masak dulu sure pengsan sebelum siap masak
so saya dan Lisa singgah makan kat kedai aja sebelum pulang.
Sampai rumah dah pukul 2 lebih.


Dah lama juga tak masak memasak dengan serius
semenjak dua menjak ni
terlebih rajin kot hik hik hik


Petang Jumaat tu suami pergi memancing di laut bersama
kawan-kawannya jadi semalam dia bawa balik ikan dan sotong.
Namun tak banyak sangat hasil yang dibawa pulang
sebab petang tu bot terumbang-ambing  dipukul
ribut dan hujan yang lebat (tengok gambar langit mendung
dalam entri sebelum ni) sampai ramai yang muntah muntah
tak dapat memancing terus "flat".


Mood elok sikit hari ni jadi
saya pun mengerjakan hasil yang suami bawa balik tu.


Inilah menu tengahari tadi...simple saja


Singgang asam pedas ikan merah bertanda...
Ikan Kerisi fresh dari ladang eh, laut!
pasar mari...cicah sambal


Esok boleh masak sambal sotong pulak...


Tadi sempat layan Manchester City lawan New Castle  (2-0)
Sekarang masih lagi duk tengok Manchester United lawan Swansea
kedudukan (2-0) waktu ni.


Oklah..esok sekolah tapi minggu ni mengawas peperiksaan
Pertengahan Tahun sehinggalah cuti sekolah.
Lusa dah kena tanda exam papers pulak!
Bab mengawas peperiksaan ni menyiksakan skit...
sebab....MENGANTUK!!!


Jumpa lagi!!











27 comments:

Rozuan Ismail said...

sakan makanan tuh ye.huhu

Shafiq said...

sedap tuu menu makanan akak masak! :-)

ieda said...

singgang sambal kak ?? x pernah dgr , biasa saya msak singgang tumis atau singgang naik aje .. hurmm nampak sedap nie sbb saya nampak ada serai ye kak .. ke aper tuu ??

kerisi segar2 sedap dan manis kak .. buat bakar cicah kicap mak aihh .. kat sini kalau fresh2 tuu cicah rm 12 sekilo kak huhuhu

Deru Ombak said...

Assalamualaikum Cikgu.
Lama tak singgah, sampai je rumah Cikgu ada lauk sedap, fresh dari laut pasti sedap.

Musim bola tengah rancak. Saya penyokong ManU forever. :)

whitecappuccino said...

@Rozuan: ya..sesekali makan sedap!
@hafiq: belum cuba dah kata sedap ya
@ieda: singgang asam pedas ieda..bukan serai tu tapi bunga kantan dan daun kesum.samala kat sini kerisi RM12/kg.
@eru Ombak: wslm kak ya..silakan..aah..tengok bola manjang.

m.u.l.a.n said...

wooohhoo.. fresh from the sea..!! nak sikit...

ada geng2 anak kawan nak candat sotong last week kena kensel sbb ombak kuat..

Cik Nur said...

wah..sedapnya masak asm singgang tu..!

mkn nasi boh kuah byk2..mmg terangkat..!

Papa Mifz said...

sayang nyer papa mifz tak makan ikan...huhu

kasihredha said...

sedapnya...makan dengan sambal belacan memang pergghhhh

whitecappuccino said...

@mulan: silakan! ye sekrg laut bergelora dan ribut kuat,,,bahaya.
@ciknur: haha..setuju2!
@papa Mifz: rugi2..tapi nak wat camana kan dh tak makan,
@kasihredha: yuP!TERANGKAT!

Deru Ombak said...

Cikgu..
Marim kakya make ikey PCB nus... Owos,, malah nok kecek,, banyok nyamuk. Saem semuo ok jah, kakya songhe pulok dio mari ghama2.. Hahaha..

anisalya said...

saya suka singgang pedas.

whitecappuccino said...

@eru Ombak: kakya..ohhh patotlaa..agok doh kakya gi PCB sebab ado gambar bule tuh..nyamok tu kenne ko kak ya la tuh sebab tu dio krumun kakya soghe hehehe.
@anisalya: oh ya? sedapkan?

Hanis Azla said...

lauk singgang tu takde lauk lain pun dah layan.. nak2 ikannya fresh..

aimaniman said...

sedapnya,.. suami akak p mancing x pernah dapat ikan, belum pakar lagi koot..

bab jaga piksa, untung kala sempat ngantuk, akak jaga piksa macam jaga 'zoo negara' kalau akak tak kenan ngap, takut2 harimau plak akak 'ngap'... isshhh 4k, 5 k ...

Faza said...

yang simple2 tuh yg sedap! yummy!

syafiqakarim said...

singgang sedap oooo
hg ngaji lg ka...ok.
belajar rajin2 haha

alin said...

ikan fresh memang lagi sedap kan

Gen2Merah said...

MMg puas hati kan dapat hasil pancing sendiri. Hehe. Nampak sgar plak ikan ni. Salam cikgu, lama x bsua kan

whitecappuccino said...

@hanisazla: a'ah..hirup kuah jer pun menjadi.
@aimaniman: jaga dewan budak kelas sains ok jer tapi bila kena jaga dewan kelas 4 terakhir memang naik angin sokmo sebab mereka kadang keluar masuk n bercakap . muka memang entah macam apa nak marah ajer.
@Faza: betul tu.
@syafiqakarim: kita dah lama lepas zaman belajar dik..anak2 yg masih belajar skrg
@alin: betul tu alin
@en2merah: ya..lama betul menghilang .

delarocha said...

simple tapi segar

zubect said...

sodapnya mak ai! i love seafood:)

Lady Milo said...

sodapnya kak....
dah lama tak dapat makan ikan fresh..
selalu makan ikan pasar je..

Pondok Usang said...

waahh.. pasangan mu kaki pancing rupenye.. =)

Mr.Clive said...

mmm...nampak very the very delicious tu kak!hehe

haha...kalau masa mengawas tu,ada yang meniru,rilek rilek eh kak!kehkehkeh XD

whitecappuccino said...

@delarocha: itu yg penting !
@zubect: samala kite
@Lady Milo:sekali sekala dpt yg fresh kan?
@Pondok usang: betul sangat!
@Mr Clive: meniru diam2 tu ok lagi, yg bercakap toleh kiri kanan keluar masuk dewan tu yang buat akak naik angin dalam dewan haha

ain dzaya said...

sebenarnya, yg simple tu la yg sedap kak...selera org kampung..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...