November 13, 2012

OrKiD DuLu

Assalamualaikum..

Ingat tak lagi kisah pokok orkid saya yang dibaham kambing durjana dulu? Ye...yang daunnya habis rongak tuu.. Berkat kesabaran ( nasib baik saya tak gi humban pokok2 tu kat rumah tuan kambing  hari tu) , pokok-pokok itu masih dapat diselamatkan. Cuba tengok ni...


nampak tak daun bekas kena ragut ?

       dah tumbuh pokok baru..
.
.
Yang buat saya gembira bila salah satu pokok orkid tu berbunga 
kembali minggu lepas. Gambar ni diambil pagi Jumaat 
selepas hujan sebelum saya 
ke kelas tambahan tingkatan 4 saya .


kelopak orkid putih ni.


ok..lepas belek-belek orkid ni, nampak tak 
ketenangan tergambar 
di wajah kita ni? :)

v

v

v

v

v

v



yup! bunga juga merupakan salah satu terapi minda...

Happy holiday!



22 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

cantiknye orked. suci je tengok...

Cik Nur said...

jaranglah nur tengok orkid putih..!
cantik..suciii... :)

dan pic last tu lagi cantikk.. :)

the malay male said...

Orkid mmg senang nak hidup, dan mudah dijaga

kasihredha said...

ingat2 tragedi kambing jiran yg mragut orkid tu...
cantiknya orkid putih tu
ohhhh ada pic tuan blog la...
secantik orkid :)

norh said...

saya dah mengabaikan hobi menanam.. :P

Amie said...

Seronokkan kalau orkid kita berbunga... sebab orkod ni lama baru nak keluar bunga.

Carl Lesmana said...

haha hidup lagi bunga ni :)
exam tak habis lagi ada 4 paper lagi :)

:: My BeAuTiFuL wOrLd :: said...

mak yna kalau kawan ngan akak mesti jd kawan baik, hikhik

umah kitorang dah macam taman bunga yna tgk, haha

محمد رازيق said...

akak minat orkid? wah. cantik tuh. saya pun minat. cuma jaga tu saya kurang. hehe. btw tq singgah blog kak.

ellynadyra said...

berkat sabar ngan kambing nih! Tgk apa dpt? Bunga yg cantik!

m.u.l.a.n said...

cantiknya putih suci orkid tu..

░♥si lampu neon♥░ said...

sembelih buat kambing panggang :P

g0m0k9enDek said...

hahahahahah! comel gila muka hilang stress! kita pon nak carik sumber penghilang stress lah camnih!

MulutPayau said...

cantiknya bnga orkid tu....

Salam Maal Hijrah..

Cik Pensil said...

hahah .

orkid putih :)

wahida said...

cantiknya orkid putih tu kak...serius cantik!!

ieda said...

orkid nie payah nak jaga kan .. tapi kalau rajin semua jadi ... hasilnya cantik ..
saya suke tgk kak ;)

Nur-nba said...

Salam Maal Hijrah Kak .. Maaf lama tak singgah.. Cantik bunga orkid akak tu secantik tuannya..:) Selamat bercuti sek kak. ♥

donnyien said...

orkid la.. bukan bunga la haha!

Rozuan Ismail said...

senyumnya sampai ke pipi ye.secantik bunga orked

Papa Mifz said...

mak dan mak mertua PM kedua-dua nyer tanam orkid...

mekar yer bunga orkid akak...:)

sal ya said...

kalau tak mesti dah jadi orkid jiran akak tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...