March 2, 2013

IKan BaKaR ToK BaLi

Malam sebelum banjir beberapa hari lepas, 
kami sekeluarga ke Tok Bali untuk
makan ikan bakar.
Waktu tu hujan lebat 
tapi dek semangat berkobar-kobar
untuk makan, kami redah juga.

Nama kedai pulak lupa
sebab masa tu hujan jadi
kitorang masuk je .

Sementara ikan bakar masak,
budak2 share maggi ketam ni.
Semangkuk besar!


kuah nampak  cair tapi rasanya sedap.
ketam ada 4 belah...2 ekor.

Inilah dia Ikan Bakar Berempah
kami pilih ikan merah dan ikan 
kerapu ..besar jugak berat dua ekor
tu dekat 2kg.

Ikan Merah

Ikan Kerapu dibelah supaya rata masaknya

Ikan bakar ni memang marveles!
Lepas tu Bemang nak sotong goreng
celup tepung..since tak tau nak banyak mana
kami order sekilo sotong.
Bila sampai, rupanya punyala banyak
bila sotong sekilo digoreng celup
tepung! jadi 2 pinggan besar sebab
sotong tu besar2.
Habis sepinggan je sebab nak makan nasi lagi.
sepinggan lagi tapau wat balik.

sotong goreng celup tepung
yang sedap giler! rangup tapi lembut isinya.

Cam biasa, order tom yam.
pedas giler! cuma isi tak banyak.

Saya suka kailan ni..
sangat  sesuai dengan tekak.
kailan goreng.

Overall, next time boleh singgah lagi
dan sotong goreng celup tepung
tu wajib order.
Oh ya...harga pula memang 
berpatutanlah!








11 comments:

kakchik@ella said...

Thanks sharing. Nanti balik kg kc try eh. Tak pernah makan ikan bakar kat situ walaupun kg kc kat tok bali.

elly nadyra said...

Ikan bakar nampak sedap!

Papa Mifz said...

terliur PM dibuatnya...semuanya kelihatan sungguh lazat...!!!

Rapunzeel Cikilolo said...

wallah...

ketam kot.

lame aku mengidam. sampai sekarang tk dapat makan

:)

ieda immi said...

mak aihhh lapar terus nie ..
sedap tgk ikan bakar tuu .. mengiurkan lah ;)

Cik Nur™ said...

perghhh...terliurnya nur kak...
sana mmg fames eh mggi ketam...

teringin betul nak rasa....

Carl Lesmana said...

ya allah sedapnyoooo. sotong celup tepung tu sodaaapp. maggi dia x leh lawan di cherang ruku, sedap hingga menjilat sudu. hahaha

Hans said...

walawehhhhhhhhhhhh
terliur tengok

inche hlovate said...

sangat sukakan tomyam..sdapnyeee

Rozuan Ismail said...

sangat menyelerakan =D

Ema Blog said...

kat area mana yer?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...