March 13, 2011

AmaNiTa MuScaRia, CaNTiK TaPi ..


Tentu kita dah biasa tengok cendawan macam ni kan??
Seringkali dipaparkan dalam buku cerita kanak-kanak 
atau  filem seperti Alice in Wonderland, 
tak pun dalam permainan komputer seperti  Super Mario Bros.
 Cendawan ini juga sering dijadikan replika untuk hiasan taman .
Dikenali sebagai Fly Agaric atau Amanita Muscaria, 
cendawan beracun ini juga dipanggil mushroom of flies 
seperti yang dicatatkan oleh Albertus Magnus dalam hasil kerjanya
yang bertajuk "De vegetabilibus". Menurut Albertus, cendawan ini
diberi nama sedemikian  kerana apabila cendawan dihancurkan
dalam susu ianya boleh membunuh lalat.
Untuk maklumat lanjut sila rujuk SINI.


sumber:www.oddee.com

10 comments:

Ayuni said...

amanita tu, mcm namer perempuan....

akmall said...

mmg mcmtu...semua yg nama perempuan semua berbahaya...mcm cendawan ni lah..boleh bunuh lalat..cntik and comel...tpi berbahaya..you know what i mean yes?...

whitecappuccino said...

@Ayuni:betul tu.
@akmall:hehe..cam marah je akmall? kebetulan kot...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

nme sedap!!! tp RACUN...waaaaa...

Alexandriana Alia said...

cantik dipandang tapi merbahaya.

Kalamhati said...

yup beracun..huhu sayang kan..tp mesti ada sebab kenapa Allah buat dia beracun..=)

Shafiq said...

Apa jenis hidupan pun, kalau warnanya menarik perhatian dan terang, waspadalah. Ia bukan sekadar canik semata-mata,

Siti Safiyyah said...

teringat game mario..;p erkk racun lalat ke?


psstt : Anda masih ada ayah? Hargailah dia sebelum ...

ïêmå å¢klê§ said...

comelnya cendawan ni....
tp kalau comel mesti beracun..

Rozuan Ismail said...

wah..sama macam wan belajar scientific name utk spesies tumbuhan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...