March 10, 2011

SeBaB TaK MeNaNG TanGaN

Assalamualaikum
Minggu ini merupakan minggu yang 
membuatkan saya betul2 melepek..
seperti   dalam  gambar ni


Berikut ialah sebab2nya:


* tugas utama-masuk kelas mengajar. Di antara waktu luang 
   mengajar saya  juga:
* melatih pelajar untuk pertandingan "public-speaking" daerah.
* menyediakan soalan untuk peperiksaan TOV Tingkatan empat
* menyusun dan mengacip soalan untuk  200 lebih pelajar.
   (tak boleh minta tolong pelajar nanti soalan bocor)
* merangka jadual kelas tambahan tingkatan lima untuk cuti 
   minggu depan.

* mencari guru2 untuk mengisi jadual tersebut.

* mengedarkan jadual kelas tambahan untuk guru2 sebelum 
   sesi persekolahan  berakhir tadi.
* mengedarkan jadual kelas tambahan kepada pelajar2 tingkatan lima.
* mencari pelajar untuk menyertai petandingan public speaking untuk
   minggu bahasa peringkat sekolah seminggu selepas sekolah dibuka.
* menyediakan text untuk public speaking untuk pelajar yang 
   akan mengambil bahagian (cikgu yang kena sedia kalo tak, tak jadi).
* mengedarkan soalan untuk essay competition untuk minggu bahasa ,
   nasib baik kawan tolong buat.
* menyiapkan jadual kelas malam yang akan bermula minggu pertama
   selepas cuti sekolah . (dengan bantuan pengurus projek saya).
* tadi sepatutnya bawa pelajar ke PPD untuk pertandingan public speaking
   tapi terpaksa minta pertolongan kawan gantikan sebab terpaksa berada
   di sekolah untuk membereskan kerja2 sebelum sesi persekolahan
   berakhir tadi.
* menyiapkan buku rekod kehadiran pelajar untuk kelas tambahan hari  
   sabtu,ahad dan isnin depan.
* pergi binding buku tersebut di kedai sebab kedai photostat kat dalam   
   sekolah dah tutup lepas pukul 2.00 ptg tadi.
* Orang balik pukul 2.45 ptg , saya balik  hampir 5.00 ptg.
* Bukan nak tunjuk rajin tapi inilah antara tugas2 yang perlu diselesaikan.
   Itu pun pengurus saya (perempuan juga) banyak membantu.
* Hari sabtu ni kena pergi sekolah pagi2 untuk mengedarkan buku rekod  
   kehadiran kelas tambahan dan memastikan kelas berjalan lancar, 
   (biasanya pengurus projek saya yg uruskan tapi saya tolong dia sebab
   dia menghadiri kenduri kahwin saudaranya di tempat lain).


   Penat memang penat tapi dah tugas...
    Minggu depan makin busy sebab keputusan SPM akan diumumkan.
   Nak kira hutang pelajar pulak...pengurus  sedang buat senarai hutang.

12 comments:

sissyira said...

salam

jgn sesekali rasa terbeban,,anggap je semua tu adalah amanah..

Ayuni said...

i really love public speaking!

whitecappuccino said...

wslm..
@sissyira: betul..tak pun..
@ayuni: Yeah! knowing you..I know you love it!

♥ Princess ♥ said...

perghhh...ciknor!! sama la kite bulan ni rs terlepet....byknya keje..lepas cuti result spm plak..sibuk nk msk u plak...hurmmm..org cuti kita xcuti...yg penting enjoyyyyyy!!! ikhlas n happy..

Wan Gerrard said...

macam banyak je keje tu, xpe..kalau seronok keje tu, bagus la ^_^

akmall said...

kak WC... ngajar katne?...nti saya tolong buat semua tu..hehehe.btw... i love everything related to speaking ..just love it...

Gen2Merah said...

mak oiii.. banyaknya kerja cikgu ni ya.. bukan senang nak pikul beban seorang pendidik niya

Hanis Azla said...

Salam kak.. klu saya pun melepek dgn tugasan yg sebegini banyak.. tp sbb tanggungjawab, berat tak berat pun terpaksa pikul juga kan kak.. Selamat menjalankan tugas utk akak.. Have a nice day..

So Shy Lady said...

ooo patut la...
sape kata kj guru senang, kan!!

tsangat mncabar tp pkjaan yg paling mulia tuuu... byk dpt pahala ;D

nora said...

perghhh
takpe2 tu maknenye ko org penting sbb tu diorg bg ko keje banyak

ENTRY HOT : dia tinggalkan aku...

nick_riena said...

mak oiii!!!!byk ny keje..
pape pon selamat bekerja..hehe..

norh said...

menyampaikan ilmu itu, ibadah paling mulia kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...