December 3, 2012

BeRaKHiRnYa PeNaNTiaN


Hampir 15 tahun menunggu penantian
saya berakhir jua.
 Pokok orkid yang dibeli pada tahun 1997
telah mengeluarkan bunga 2 minggu lepas.

sebelum kembang



Orkid ini dibeli oleh suami  
sewaktu dia ke Bukit Cherakah
pada tahun 1997.
Sewaktu menyewa rumah lama pokok 
ini hanya digantung pada 
pokok mangga tepi rumah.
Bila berpindah ke rumah kami,
saya potong2 batangnya dan 
letak di tepi tiang rumah.
Tengok2 pokoknya dah memanjat tiang 
rumah seperti gambar di bawah.


beberapa hari lepas saya amat teruja bila 
ternampak bunganya dah keluar. 
Belang2 macam rimau coraknya.

dah nak malam sempat shoot lagi.

nampak bulan tu?

Pokoknya tinggi, bila nak ambik 
gambar saya kena panjat pagar hehe..

Gambar yang bawah ni baru
ambil petang tadi, semua kelopak
dah kembang.
Sukanya saya!



15 tahun, satu masa yang lamakan?
tak sia2 menunggu.

Terima kasih kerana meluangkan 
masa layan orkid saya ni.
Next time ada lagi tau!


13 comments:

the malay male said...

berbaloi menunggu

Rozuan Ismail said...

cantik sgt orkid tuh. berbaloi tunggu dekat 15 tahun

Nur-nba said...

Wah sampai panjat pagar.. Tak sia2 akak menunggu. Memang cantik bunganya..

Cik Nur said...

akhirnya...penantian yang berbaloi2...!

cantik..nur suka tgk pic yg pertama..komibasi yg menarikk..!

nur suka tgk langit.. :)

Pondok Usang said...

Waalaikummussalam sahabat.. wahh, orkid.. orkid memang cantik.. tapi memerlukan kesabaran jika hendak lihat kecantikan nye.. =)

❤Kamsiah❤ said...

lamanya menunggu...spesis ni mahal bunga keratannya...sekuntunm tu,digubah,semat kat dada...utk vip...

MulutPayau said...

cantiknya bunga orkid tu..mmng tak sia2 menunggu walaupun makan masa yg lama...

myfirdz said...

orkid la.. cntik maa.. hehe.

by the way.. done follow..
http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/

MUHAMMAD IQBAL Abdullah said...

woww! 15 tahun tu... pesla orkid tu nak berbunga lama sangat? tanah tak sesuai ke... baja tak sesuai ke....ce komen skit puan whitecappucino...hehe

Papa Mifz said...

eh lama juga nak berbunga yer...lama betuh tul...huhu

elly nadyra said...

lamanya kak tunggu, tapi berbaloi kan...dia nak tuan dia belai tu, lepas akak trim terus berbunga kan....nanti elly upload plak bunga orkid mak kat kg yang berbunga baru2 nih....memang cun abis orkid utan ni kak.....takjub tgk bunga dia

m.u.l.a.n said...

lama nyaaa.. tapi cantik kan...

ieda said...

fuh kak 15 tahun !!!
perghh berbaloi tunggu ! .. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...