February 26, 2011

BuRPPP!...KenYanG SeKeJaP, ALhaMDuLiLLaH

Assalamualaikum!
Setelah selesai melunaskan sedikit kerja2 sekolah tadi,
saya teringat nak pergi beli bahan mentah untuk masak tengahari.
Kebetulan hari ni ikan segar bugar..ada can ni!
Sambil mata melilau,
saya ternampak...

Ikan Kerapu (google image)
Ya, ikan kerapu yang fresh gitu.
Sekilo RM8..mahal ke?
Saya beli je sebab segar, RM10 untuk 3 ekor besar2 lebih dari 1kg.
Selepas disiang dan jari luka dan pedih  kena sirip yg tajam tu,
Maka inilah hasilnya....


Kerapu Masam Manis

Lima orang makan habis dua ekor.
Simpan sekor lagi untuk malam ni.
Kalo tak cukup, goreng pulak ikan gelama mak elai-elai
yang sang suami dapat masa memancing kelmarin.
kepada yang tak kenal ikan gelama mak elai-elai ,
 meh sini tengok camana rupa dia..

Ikan Gelama mak elai-elai k..(google image)
Lepas makan tengahari mesti nak minum air kan?
Lebihan nenas tadi diolah menjadi..


Jus Nenas

Akhirnya,
Ikan Kerapu Masam Manis tinggal kepala
dan tulang sahaja...Kenyang!
Alhamdulillah..


20 comments:

Ayuni said...

cedap!

Wan Gerrard said...

pergh sedap, nak rasa sikit :P

Siti Safiyyah said...

ish menyesal buka..dah terliur dah ni..hahaha ;p

♥ Princess ♥ said...

kat penang ikan kembung pun sekilo rm10 cik nor..huwaaaa (T_T)

whitecappuccino said...

@Ayuni::)
@Wan Gerard: Sila2..
@Siti:hehe..sori2.
@Princess:Eh, sama la kat sini pun RM10/kg..

Bahulu said...

ooo,sedap nya
layam gambor dah terselera

monalea said...

sedapnya kak.lama dah dekat rumah tak naik ikan ni.

kiz said...

huhu..kenapa di tayangkan makanan feberet den ni..hua hua hua..esok kono boli gak kerapu ni..huhu

whitecappuccino said...

@Bahulu:Tu la..bila tengok kat blog org sedap2 belaka.
@monalea:gi beli cepat!
@kiz: kalo macam tu esok gi beli.:)

Rozuan Ismail said...

sedapanya..kerapu sweet sour..mak saya pon suka buat..sedap sgt..

Shafiq said...

Nampak sedap! :-)

g0m0k9enDek said...

akakkkkk.... sodappp eh!! terkeliur haaa...

rizwan's sweetheart said...

kaknor, mr.busyuk cakap jus nanas kaknor nampak sedapnyerrr!! pos sini sikit kak!

Hanis Azla said...

aduh sedapnya lauk akak.. air nenas tu pun sedap.. utk kami sekeluarga mmg 2 hari ni mmg lunch makan free kat kenduri kahwin aje.. he..he..

Nina Juliana said...

betul² menyelerakan..

Gen2Merah said...

perggghh.. meleleh air liur tengok.. nyummi

ieda said...

sedapnya kerapu masam manis nie .. nak2 kalau dpt yg ikan fresh2 kan .. :)

ermm dah lama x minum jus nenas .. sesekali pekena boleh tahan :))

Myra Jay said...

Sedappnyer ikan masam manis.. dah lama tak makan :)

So Shy Lady said...

saya klau nk mkn ikan cam ni layan kat kedai je....huhuhu dasar pmalas

Siti Safiyyah said...

ciknor, saya buat jemputan khas ni..nak ajak ciknor join bloglist saya..harap sudi tinggalkan url blog dekat blog saya. :)

Jom Join Bloglist SS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...