February 11, 2012

TiPs LiPaT BaJu AnaK-AnaK KeCiL

Selamat malam!

Dah malam rupanya! pagi tadi orang lain cuti, tapi kami bersekolah
sebab ganti cuti tahun Baru Cina hari tu.. 

Ok, bukan nak citer pasal cuti tapi
nak share tips lipat baju baby atau baju anak2 kecil supaya
senang disimpan dan bila nak pakai atau ambil tak berterabur.

Biasanya pakaian baby atau anak2 kecil didatangkan sepasang,
ada baju dan ada seluar.
Bila dah basuh, kita lipat dan simpan dalam almari atau drawer.
Ada kanak2 (4, 5 tahun) yang suka ambil pakaian mereka sendiri.
Bila dah ambil sendiri faham2 jelah, tarik baju, 
yang lain habis terburai, berterabur. 
Kemudian cari pulak seluar, tarik sana, kais sini, seluar tak jumpa
tapi drawer dah berselerak, kena la kemas balik.

Mungkin ibu2 atau bapak2 dah praktikkan cara ni tapi
 kalau yg tak tau lagi boleh la cuba ya?
Caranya mudah saja..

Lipat baju dan seluar anak2 macam biasa kemudian
gulung dan ikat dengan getah.
macam dalam gambar ni..

gulung dan ikat!

senangkan?
Bila dah siap gulung, boleh susun kemas2 
dalam drawer atau almari.
Kalau anak2 kecil ambil sendiri baju mereka pun senang sebab
baju dan seluar dah diikat sekali, tak de lah 
susah nak cari baju kat mana
seluar ke mana. 
Kalau berterabur pun senang nak 
susun semula sebab
tak perlu lipat lagi..
Ok tak?? 
selamat mencuba!


18 comments:

Kalamhati said...

wah!tips yg bagus..buleh sy suggest ko kakak sy ni..anok2 dio brehi kube kain..hehe

Huda said...

Tw, tapi kena cari getah banyak2 la kan..

Diana @ bilakukatacinta said...

kena sediakan getah bnyak2 ni..biasanya D hanya lipat dan gulung je...tak pernah guna getah

whitecappuccino said...

@Kalamhati:buleh2..:)
@Huda&Diana: getah murah jer beli sepaket..bila ikat tak terburai.

Lady Milo said...

haha...bagus.
Tapi adik saya kak, umur 15 tahun pun (lelaki) suka tarik-tarik baju, tak ambil elok-elok... macam hape je.... budak kecik takpelah...huhuuhu...

:: Cik Nur :: said...

bagus juga ni..nanti bila dah kawin boleh buat dekat anak2 macam ni...

hehehe

Hanis MY said...

Biasa pack Mcm ni time nk travel... Boleh la praktik kat rmh plak wee arigatou kak nor...

aimaniman said...

akak pun buat cara macam ni,.. 1st bibik dulu yg bg taw, lipat bj anak2 macam nak kemas baju nak p bercuti,.. baju dan seluar/skirt ngan seluar kecik dilipat bersama, so x payah pening kpala nak cr pasangannya... alhamdulillah akak teruskan tips dia nie, cuma cara yg ni lebih baik, x bersepah tp guna banyak getah, leceh sikit...

anisalya said...

nnt getah pulak berterabur. hahaha...

Deru Ombak said...

Assalamualaikum Cikgu.
Praktikal digulung macam nih. Tq

Anonymous said...

whitecappuccino ada anak kecik lagi ke???hehehe...

YNWA Toddey said...

nice..boleh la try utk ank mase dpn nnti..

Rtp Farra Arisha said...

and i do same like what sis hanis did! klo di rumah lipat macam biasa and terus susun kemas2 dalam wardrobe :) tips ini memang boleh dicontohi...

Papa Mifz said...

biaso lipat mcm nih bilo nak pergi bercuti jer..supayo boleh pack2 kan dalam beg...hehe

MULAN said...

kalo baju dlm laci, lipat camni jugak.. oso kalo travel.. pastu sumbat dan sumbat... tengah & tepi2 bag..

Zarul said...

wah menarik ni tips..

Mama Ema said...

wah, kenqa pratikkan kat rumah ni..

sudipVSsenduk said...

interesting..
biasa guna teori ni bila simpan dlm bag baju masa nak travel jauh je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...