December 6, 2011

AssaLaMuaLaiKuM! Ada ORaNG TaK??

Assalamualaikum !

Cuti sekolah dan tak kemana-mana,
masing-masing berkurung dalam bilik
mengadap laptop dan PC tak pun
buat apa2 yang perlu.

Disebabkan masing masing berkurung,
dan pintu depan pula memang berkunci
sebab takut tetamu yang tak diundang  datang,
bila orang datang dan panggil memang
tak berapa dengar kecuali
bila kami duduk
di ruang keluarga.

Kerapkali orang datang rumah
jenuh panggil (tak der loceng)
tapi tuan rumah tak dengar..
kesian, ada juga yang balik tanpa kami ketahui.
Kecuali yang ada nombor telefon,
mereka akan call bila dah berada depan rumah.


Pagi tadi saya dengar sayup2
orang bagi salam, bila keluar
takde pulak orangnya.
Kemudian nampak plastik tersangkut dekat
tombol pintu luar..
Rupa-rupanya ada orang bagi pulut kuning.
Agaknya dah puas panggil tak keluar2 terus blah..nasib baik boleh
sangkut kat pintu.

Pulut Kuning dan Kari Ayam 

Pastu tadi juga ada  pihak Poslaju hantar barang.
Anak keluar, orang tu cakap,
dah lama dia tercegat kat luar..
kesiannn dia..nasib baik dia sabar
kalau tak,  tentu kena gi Poslaju ambik barang tu pulak.


ok!

31 comments:

delarocha said...

sediakan loceng di luar rumah.. pasti dengar klu org dtg

Lelaki Ini said...

adeyh2
lama giler tak makan pulut!
sedapnya!

whitecappuccino said...

@delarocha: tu la..dah lama nak pasang, pasangnya tak jugak.
@Lelaki Ini: :)

Shafiq said...

pulut kuning? sedap tu..:-)

Daddylicious said...

ini kalau kena gayanya sedap woo...

Pondok Usang said...

pulut kuning.. anak sape yg bersunat tu..

whitecappuccino said...

@Shafiq: yup! sodap :)
@Daddy:betul!
@Pondok Usang: tak tau la sebab tak jumpa tuan yang bagi ni..

deen azmee said...

lama juga tak mkn pulut kuning.. hehe.. urm.. rasanya kena letak loceng kot.. mana tau kot ada emergency kes ka kan.. :)

||aLeaSaRa|| said...

ye betul tu better pasang door bell...yelah masa cutilah nak lepak depan tv,nak keluar pun malas ngee ^^

cerita best said...

sedap nya nk kit hahaha

gedek! said...

uncle kalau orang panggil, memang tak jawab...

takot org kutip hutang!

haha!

ummi_khalish said...

slm kunjung balas....kena pasang loceng ni...buatnya ada benda penting,susah gak nanti....
terliur tengok pulut kuning tu...:-)

ahsfantasy24 said...

Lamanya tak makan pulut kuning,
best gak jadi pos laju ni, hehe :)


Latest Post:
Makna Lagu Malique dan Jamal: Aku Maafkan Kamu

So Shy Lady said...

haha pnah gak jd mcm tu kat akak. Kering tekak org duk panggil kami dlm bilik tgh layan youtube haha
Ya Allah, sdapnye rezeki tu ;D



baru dpt bw. tenet slow giler!

eisyaawie said...

x suka door bell.... budak suka ngat main2... bising tau...
salam perkenalan

mrsharis said...

hehehe..sabo je la.

ieda said...

ekekek tulah kalau hidup berjiran kan kak .. kena tahu tapi kadangkala jiran x nak kita ambil tahu huhuh

Fyqa said...

pulut ngn kari ayam.
pehh!

sudipVSsenduk said...

Lepas ko pasang door bell nnti, bukan setakat pulut kuning... nasi beryani, bubur asyura, kapkek, keladi, pisang.. semua ko dapat, percayalah...

Papa Mifz said...

Mmg layan mkn pulut kuning nih,sodap..

Selendang Merah said...

kena sediakan loceng..lebih mudah untuk tetamu...:D

wahida said...

rumah saya pun tak de loceng...kalau org panggil mmg tak dgr sbb kami selalu berada kat tingkat atas..

ingat plan nak pasang loceng la...kesian org dtg terjerit2 bg salam...huhu...

Rtp Farra Arisha said...

kondisi dan situasi rumah harus terjaga sentiasa :)


whoaahh, pulut kuning best untuk dimakan bersama..

konde said...

duh mantabnya tuh pulut kuning

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM100, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

Hanis MY said...

uish terliur plak sy tgk... yum!

Hanis Azla said...

sedapnya pulut kuning.. kat rumah saya pun selalu gitu juga kak.. selalu tak dengar bila org panggil.. kesian juga pada teteamu yg dtg..

Gentleman Frog said...

Salam,

Sedapnye nasi kuning tu. Kaw WC banjir tak?





Blog GF sudah berpindah:

http://toadjitsu.blogspot.com/

meisnani said...

laparnye la tengok makanan tu malam2 ni ='(

Nieza said...

sedapnya pulut kuning...bestla ada jiran yg baik hati gitu kan:)

Outbound Malang said...

berkunjung sob..salam blogger
salam kenal dan sukses selalu ..:)

anisalya said...

sama la macam kat rumah ni. kalau dah menadap tv kt dapur, smp kering tekak la org dok bg slm je.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...