December 12, 2011

PaNTuN SeLoKa - VeRSi BeSuT

Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Semalam saya ralit (asyik) baca pantun ss(suami saya)
dan kawan2 dia kat FB..
Walau simple, pantun spontan mereka ni
 ada juga berunsur nasihat.
Kat sini saya share sebahagian daripada pantun2 
tersebut cuma kalau ada yang tak faham,
maaf yer sebab kebanyakannya dalam loghat Besut dan Kelate.



           Tok Arab ikat sutera, Mek Jarah sakit gigi,
           harap2 sihat sejahtera, di murahkan rezeki.

  Anak pak do namo mamat, sakit gigi tepik terlolong, 
  kalau ada hak sumat, kita pakat gi tolong.

  Naik kereto gi kemaman, nyo sesat habis daerah, 
           kalu ada sakit demam, kita pakat gi ziarah.

           Banyok lado dale kari, kueh tat buboh ceri, 
           kalu ado buat keduri, kita pakat makan free.

           Naik uto Cik Hussin, Pak Cu Amat kena tunggu, 
           kalu ado hok kawin, ucap selamat pengantin baru

           Sakit palo tuboh leloh, make ubat takut lemas,
           kalu ado hok baloh, pakat2 minta maaf.

  Air dalam naik perahu, Pak Syed keno godam, 
  ore Islam keno bersatu, tak baik dok dendam.

  Anak cino masuk hutan, jeruk lado dale payang, 
  ore tino dengan jantan, keno ado kasih sayang.

  Bekok hati batuk kering, Pak Deraman main menora,
  kalu laki dengan binin, kena hidup aman sejahtera.

  Anok cino masuk hutan, tahan pukat Jeram Perdah, 
  anok tino anok jantan, jangan dekat dengan dadah.

  Suami isteri kasih sayang,rumah tangga jadi aman,
  jangan spt stengah orang,kahwin sbentar jadi bujang....

  Buah pala jeruk petai, cuoh minyok buat bakar,
  rumah tangga nak kekal, keno banyok bersabar.

  Rumah tangga nak kekal,keno banyok bersabar,
  anok-anok jange nakal,nanti keno penapar...haha

p/s : maksud perkataan/frasa ada di ruangan komen





19 comments:

Shafiq said...

Sedap dah bace...hehehe.

YNA said...

ahaha

berkat couple ngn org tganu, yna jadi teror speaking tganu, ahaha

Gen2Merah said...

ehehehe.... tersenyum. Pantu nasihat dalam nada gurauan.. kreatif pantun dua kerat ni... cuma agak payah siket nak paham sbg pakai bahasa loghat...

Amie said...

Alhamdulillah... pantun Melayu warisan budaya masih lagi kekal hingga ke hari ini.

Papa Mifz said...

Ado yg fhm ado yg tak,huhu

Daddylicious said...

last tu macam lain macam jer...hehe

Selendang Merah said...

baca sedap dh, tapi kurang faham...hehe

aimaniman said...

oooo pantun dua kerat.. seronok juga baca idea spontan macam ni kan, buat gelak sorang2 depan muka buku..

Gen2Merah said...

pergi ke pasar membeli asam..
saja nak ucap selamat malam... ehehe

So Shy Lady said...

lucu tp dalam makna tu, amalkanlah ;D

pena rozie said...

Banyak nasihat tu...

anisalya said...

tak brp master lg loghat ganu.

Tinta Emas said...

dah lama tak berpantun... bila baca pun kena ngn nadanya baru dapat menghayatinya..

Hanis MY said...

Best best... Hehe smpt lg gen2 ikut sm berpantun...

Kalamhati said...

hihihi best pantun ni ciknor..

mMoOnN aAlLeEaA said...

Anak pak do namo mamat, sakit gigi tepik terlolong,
kalau ada hak sumat, kita pakat gi tolong. ....

kak..apa maksud sumat tu? beberapa kali baca nak cuba paham tapi tak dapat jugak jawapannya

░♥si lampu neon♥░ said...

hahahah lawak gak pantun diaa ekk =)

whitecappuccino said...

@Monalea:sumat dlm pntun ini mksudnya
perkara yg tak elok spt hisap dadah, pakat2 tolong supaya jadi elok

kpada yg tak brapa faham ini antara maksud pkataan tertentu:

1.tepik- terpekik
2.nyo sesat habis daerah-sesat merata daerah/tempat.
3. dale- dalam
4.uto-unta
5.keduri-kenduri
6.baloh-bergaduh
7.godam-pukul
8.payang-tempayan
9.bekok-bengkak
10.ore tino-perempuan
11.binin/bini
12.cuoh-curah
13.penapar-penampar

mMoOnN aAlLeEaA said...

oooo.tq kak.byk yg saya belajar ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...