December 9, 2011

MaKaN BiaR BeRPaDa

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Semalam dan hari ini kurang mood 
untuk mengadap
lappy..
Hanya gambar makanan sahaja yang mampu 
ditayangkan lagi di sini
Semuanya diangkut dari Pasar Rabu
 aka kedai sari pagi kemarin.

Jering Rebus

Jering sebagai ulam  saya tak makan
tapi jering rebus baru belajar makan.


Saya beli satu plastik(RM2) dan percaya tak saya makan sorang2
 (dari pagi sampai petang) sebab 
anak2 memang tak layan makanan 
zaman tok nenek dahulukala.

Sewaktu tengah ghairah makan dan
jering tu dah hampir habis, tinggal 6, 7 ketul,
suami tegur, " Makanla banyak2 nanti kan terkepit"!
Gulp!...errr, terkepit?? Ya, nanti tak boleh kencing!
So, saya tinggalkan beberapa ketul dalam pinggan tu.
Teringat kisah 26 tahun yang lalu saya tiba2 tak boleh kencing,
tapi bukan sebab makan jering,
 (masa tu masih study kat negara orang, mana ada jering)
Takut! seksanya rasa masa tu nasib baik tak lama, tak tau sebab apa.
Alhamdulillah, tak pernah kena sehingga sekarang.

Cara berlauk

Koleh Lemak aka Talam Lemak

Yang seronoknya pergi Pasar Rabu kat tempat saya
ialah, kuih2 yang biasa dimakan
zaman dulu2 boleh dibeli disini tak ketinggalan
juga  masakan lauk pauk
yang dimasak oleh orang tua2..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


jumpa lagi!

22 comments:

Shafiq said...

Tak pernah makan jering..heheheh

deen azmee said...

mesti pahit kan buah jering tu.. mak sy mmg suka la mkn benda2 mcm ni.. hehe..

Hanis Azla said...

cantiknya akak.. tp saya tak pernah makan jering rebus tu.. tentu sedap ye kak..

mMoOnN aAlLeEaA said...

saya jering tak minat sgt tapi kalau petai no.1 dihati...

Kalamhati said...

waaa ciknor,nok jugok jering rebus tu.sy pun sama nga ciknor,jering ulam tu tak pandai nk makan.jering rebus mmg peberet sy ni..hehe

~~ZusUliYaiNi mAMaT~~ said...

wah banyaknyer kuantiti jering tuh..kat umah saya sikit jer..peminat gak huhuhu

merahitujambu said...

x bau busuk ke mkn tuu

Hanis MY said...

kalau hanis pun makan srg2 jering rebus tu sedapnyaaaaa nakkkkkk

Amie said...

Assalam WC,
nampak jering di atas tu, teringat 1 kg jering di dapur belum berusik... sedap kalau rebus cicah kelapa parut.

whitecappuccino said...

@shafiq: budak2 memang tak makan kot :)
@deen Azmi: yg rebus tak pahit la..cicah kelapa. orag tua suka la makan ni.
@Hanis Azla: kalau jumpa try la..org yg suka, suka la. Tq :)
@Monalea: oh ya ke? peminat petai ya?
@Kalamhati:samala kita ya? yup!
@ZusUliya: oh ya ker? ok2 :)
@merahitujambu: yg rebus tak bau tapi bila kencing memang bau hehe.
@HanisMY: Hanis suka juga ya?
@Amie: rebusla amie..sedap tu :)

Gen2Merah said...

laaa... saya pun tak pernah makan jering... ehehe...

Wah, cikgu ni rupanya pernah belajar kat luar negara ek?? wow, kagum2.. mesti hebat ilmu cikgu kita ni.. ehe

whitecappuccino said...

@Gen2Merah: kena try la tu :)
Tak de la hebat, macam orang lain juga..

whitecappuccino said...
This comment has been removed by the author.
So Shy Lady said...

menu popular musim hujan ni...rasanya la kot . kole lemak tu plak ya Allah dah dkt 20 thn kut t.mkn haha tua nya ambo T_T

mcmn WC buat klau dh t.leh kncing tu? amal ptua apa ye?

whitecappuccino said...

@So shy lady: koleh lemak tu memang ummphh!
Tak leh kencing tu kena sekali waktu umor 20 thun..tiba2 jer..gi klinik tapi tak ingak doc bagi ubat apa..lepas tu ok..alhamdulillah...orang kata kena banyak minum air masak/putih..pengalaman itu sungguh menakutkan.

Citra NaniZam said...

citra dtg balas singgahan cr blog lain dr yg lain dan dah follow juga.. Tq

Papa Mifz said...

papa mifz tak mkn jering2 nih...

anisalya said...

zaman bebudak dulu makan jgk petai rebus ni. dah besar panjang ni banyak benda ms kecik yg dah tak lalu nak makan bila dah besar camni.

♕ Mr.IX ♂ said...

parent suka sgt makan jering ni...
ada org bg tips...jering tak leh makan ngn petai, nanti keracunan....

Gen2Merah said...

selamat malam cikgu.. bersantai ceria d hujung minggu bersama famili tercinta yaa..

umialya said...

dah lama tak merebus jering, ingat2 lupa daa

Nur said...

Seumur hidup, Nur tak pernah makan jering.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...