January 19, 2012

BuanG HanDPhOnE

Malam tadi kami satu famili keluar ke bandar sebab ada sedikit urusan. Kebetulan nak keluar tu saya pun ambil sampah  dari dapur, letak dalam kotak untuk dibuang dalam tong sampah majlis daerah di tepi jalan besar. Kemudian kami terus ke bandar.

Sebelum turun kereta saya baru perasan handphone yang dibawa tak ada. Mana pulak letaknya. SS tanya saya bawak ker handphone tu? Memang la bawa. Cari bawah seat, juga tak ada.  SS try call tapi tak kedengaran ringing.

Sah! mesti duk dalam kotak sampah tadi,,takpun jatuh tepi jalan waktu keluar kereta untuk buang sampah. Terbayang di mata saya menyelongkar sampah dalam tong yang penuh dengan segala macam buangan..eiii!

Kami terus pusing balik ke tempat buang sampah  tersebut (mujur tak jauh mana)..dalam hati, habis laa kalau hp tu takder..Sampai jer di tempat tersebut, saya nampak handphone saya "tersadai" di tepi jalan dekat tong sampah besar tu dengan casenya di sebelah. Alhamdulillah, nasib baik takder yang pergi buang sampah atau lalu di situ. Kalau tak, dah tentu hi hi bye bye je la kat hp tu.

So, next time kena beringat, kalau naik kereta, jangan letak apa-apa atas riba (tapi riba anak tak apa!) terutamanya handphone ataupun dompet.  Kalau boleh, letak dalam handbag sebab kemungkinan untuk tercicir atau jatuh, peratusannya kurang sedikit.


Macam ni la hp cabuk "tersadai" di tepi jalan.

17 comments:

Kalamhati said...

nasib ciknor baik..haaii cabuk ke?hehe berjasa tu..=)

sudipVSsenduk said...

selalu jumpa handfon saya dlm peti ais dlm plastik sayur-sayur lepas balik dr beli barang dapur... bengong kan..

Hanis MY said...

hanis pun suka letak brg atas riba selalu kena tegur dgn en suami skrg tak dah hehe nanti ada la yg bebel...

whitecappuccino said...

@Kalamhati: ya wan..masih ada rezeki..cabuk tapi banyak sgt jasanya.
@SudipVSsenduk: oh! tu tandanya suka pi pasar, suka masak ni!
@HanisMY: ya, patut jangan amal kan?

Cik Sibuk said...

saya pun slalu tinggal phone kat riba..bila bangun tu nnti phone jatuh kat jalan. nasib la phone ai pun phone cikai, jatuh pun takde rosak. kalo phone canggih2 zaman sekarang ni..mesti tak pecah screen sebab fragile sangat.

so itu lah untungnya pakai phone cikai..hehehee

whitecappuccino said...

@ciksibuk:ada benarnya juga tu..lgpun hp canggih kalo jatuh or hilang terasa cuak juga sebab tentula mahal kan?melayang $$$$$

Rozuan Ismail said...

nasib baik kan.kalau tak,apalah nasib

mMoOnN aAlLeEaA said...

memang rezeki akak lagi tu. susah kalau hilang hp ni...

Nur-nba said...

Pernah juga jadi macam akak.. Cuma kes Nur tercicir di tepi pagar rumah kakak. Nasib la tak kena lenyek dengan kereta kakak.. :)

Deru Ombak said...

Salam singgah malam Cikgu,,,

Naseb baik jumpa balik kan,,, bukan soal ape jenis hp kan Cikgu, yang penting semua contact number yang Ada dalam tu... Kakya pun pernah begini,, huru hara selongkar tong sampah cari hp.. :)

norh said...

cabuk ke? lawa ja.. :)

EZAD AMIR said...

hishhh...cuai btol la kamu ni...ekekekeek

YNA HERMOSA said...

yna pun salu letak barang atas riba kak, dh byk kali hp jatuh berderai :(

Gen2Merah said...

eshhh cikgu ni.. lain kali jangan lalai lalai tau.. ehehe. padahal saya pun penah tertinggal walet atas bumbung kereta,.. ekekeke..

alhamdulillah.. segalanya selamat kan..

Mama Ema said...

nasib baik rezeki masih pada kamu..kadang-kadang terleka juga..selalu letak atas paha..

So Shy Lady said...

msih ada rzeki lg. ssl dulu ada hilang wallet kcik b isi duit dapur. puas cari t.jumpa... tfikir mungkin tbuang dgn smpah skali :(

ieda said...

sib baikk ada rejeki lagi kak .. ekekke
saya pun sama .. kdg2 tuu selalu letak kat atas riba , bila bangun pungg jatuh , berderaii layie huhuh

skrg punye hp bukan kuat pun kak .. sensitipp huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...