February 26, 2011

BuRPPP!...KenYanG SeKeJaP, ALhaMDuLiLLaH

Assalamualaikum!
Setelah selesai melunaskan sedikit kerja2 sekolah tadi,
saya teringat nak pergi beli bahan mentah untuk masak tengahari.
Kebetulan hari ni ikan segar bugar..ada can ni!
Sambil mata melilau,
saya ternampak...

Ikan Kerapu (google image)
Ya, ikan kerapu yang fresh gitu.
Sekilo RM8..mahal ke?
Saya beli je sebab segar, RM10 untuk 3 ekor besar2 lebih dari 1kg.
Selepas disiang dan jari luka dan pedih  kena sirip yg tajam tu,
Maka inilah hasilnya....


Kerapu Masam Manis

Lima orang makan habis dua ekor.
Simpan sekor lagi untuk malam ni.
Kalo tak cukup, goreng pulak ikan gelama mak elai-elai
yang sang suami dapat masa memancing kelmarin.
kepada yang tak kenal ikan gelama mak elai-elai ,
 meh sini tengok camana rupa dia..

Ikan Gelama mak elai-elai k..(google image)
Lepas makan tengahari mesti nak minum air kan?
Lebihan nenas tadi diolah menjadi..


Jus Nenas

Akhirnya,
Ikan Kerapu Masam Manis tinggal kepala
dan tulang sahaja...Kenyang!
Alhamdulillah..


ToLonG!!! PinJaMkaN SaYa KaNTa PeMBeSaR!!

Assalamualaikum..
Semuga kalian semua sihat dan ceria di petang sabtu ini.
Sebenarnya dari pagi sampai tengahari 
tadi saya bertungkus lumus
 menanda kertas peperiksaan TOV
pelajar saya yang telah seminggu berlalu.
Walaupun tak siap lagi, namun dapat juga 
saya menyiapkan 3 bundles untuk 2 kelas.
Tinggal 1 kelas lagi.
 Harap2 malam ni boleh siap.
Errr... agak2 boleh ker???


Tapi geram juga bila baca karangan mereka
dengan tulisan yang 
menyakitkan mata.
Kecil sungguh lorr!! susah nak baca! 
Bukan saja tulisannya kecil, dakwat ballpen pulak
warna biru muda yang benar2 menambahkan
lagi penderitaan mataku ini.
Dah lah mata rabun, pakai spek pun tak bape nak nampak,
menunjukkan betapa kecilnya tulisan mereka.
Agaknya nak kena dapatkan
bantuan "magnifying glass" ker??
Sebab tu malam tadi selepas berkerut2 nak 
pastikan apa yang mereka tulis,
saya terus give up dan 
TIDOOOO!

Besok nak kena bagitau tulis biar besor2 
kalo tak  potong markah!
Bukan apa nanti kan bila exam betol
kena pulak pemeriksa tu tengah mood
semacam, ditambah pulak bila
tengok tulisan ciput macam jentik2
terus mood bertempiaran lari.
Kalo agak2 nak dapat B terus dapat D
tak ker niaya tu??
Siapa yang rugi??
Mereka dan keluarga mereka juga!
betul ker??


February 25, 2011

JoM JoiN BLoGLisT PaK CeK BiOLa

Assalamualaikum!
Rupanya ada satu lagi tag untuk saya..
Ditag oleh Shafiq..Tq ya.
Saya pun memang nak join bloglist Pakcik Biola.
Kategori: Blogku Chill


Kepada sesiapa yang nak ikut serta,
sila klik banner di atas untuk 
maklumat lanjut ya.

Tag untuk:

SaYa NaK JoiN BloGLisT NeLLy ThE STranGe

Assalamualaikum,
Caya tak? Sambil buka blog 
saya juga tengah masak
Nasi lemak nih..
Nasi lemak di tengahari?
Tak kisahlah..bukan untuk
breakfast jer, sampai malam pun
boleh taram sampai habis.
Semalam masak nasi minyak..
mood rajin masak menjelma
tanpa diduga..
kira bagus sangat la kan??
daripada mood malas masak tuh!
Ok! tinggal kan dulu bab masak memasak ni.

Hari ni saya nak melunaskan hutang tag
yang satu ni...
Fda tag saya untuk join bloglist..


Yup! saya pun nak join bloglist
Nelly the Strange.
Saya pilih Katogari Cool..ok tak?
Tarikh tutup ialah 29 Mac 2011.
Saya nak tag.


Beres!! Langsai hutang ek??
Jom makan!!

February 24, 2011

FoR YouR EyEs OnLy


Icon Image 356174


In Your Eyes
by Little One

In your eyes I see a thousand setting suns,
Glorious and mighty, more days are done.

In your eyes I see the beauty in a simple flower,
the majesty...the sweetness...the power.

In your eyes I see what could be,
faithfully, lovingly, you and me.

In your eyes my world spins round
your voice...passion the sound.

Mostly in your eyes I see love.

********* 

Assalamualaikum,
Sight is a precious gift, one we should all appreciate. 
Therefore we should take a very good care of our eyes. 
 Let's have a look at some amazing facts about our precious eyes:

  • Your eyes are the most complex organs you possess except
         for your brain.

  • Your eyes are composed of more than 2 million working parts

  • The average person blinks 12 times per minute - about 10,000 blinks in an average day

  • Your eyes can process 36,000 bits of information every hour.

  • Only 1/6th of your eyeball is exposed to the outside world

  • The external muscles that move the eyes are the strongest muscles in the human body for the job that they have to do. They are 100 times more powerful than they need to be.

  • Colour blind people do see colour but confuse certain colours in certain conditions.

  • Red and Green are the most commonly confused colours among colour blind people.

  • Colour blindness is 10 times more common in males than females.

  • The eye is the only part of the human body that can function at 100% ability at any moment, day or night, without rest. 

  • Your eyelids and  the external muscles of your eyes need rest, the lubrication of your eyes requires replenishment, but your eyes themselves never need rest.

  • Your eyelashes have an average life span of 5 months.

  • The eyeball of a human weighs approximately 28 grams.

  • The eye of a human can distinguish 500 shades of the gray.

  • People generally read 25% slower from a computer screen
         than from paper.

  • Men are able to read fine print better than women can.

  • The reason why your nose gets runny when you are crying is because the tears from the eyes drain into the nose.

  • It is impossible to sneeze with your eyes open.

  • Your eye will focus on about 50 things per second.

  • Under the right conditions, the human eye can see the light of a candle at a distance of 14 miles.

  • Your eyes are always the same size from birth, but your nose and ears never stop growing.

  • The older we are the less tears we produce.

  • All babies are colour blind when they are born.

  • Your eyes will never wear out.

source: link

February 21, 2011

NosTaLGia..MeMoRi UsAnG

 Usang

Helaian daunan
Yang gugur dari pohon
Mengingatkan daku
Saat dikau berlalu
Sesepi tangkaimu
Begitulah hatiku
Terasing sendiri
Meniti hari

Sejauh manakah
Terdaya ku meredah
Melepaskan diri
Dari belenggu ini
Dipanggang dibakar
Ia takkan pudar
Seraut wajahmu Ku rindu

( korus )
Memori yang usang
Bagai bara merah
Kurasa hangat bahang
Yang menujah (menyala)

Memori yang usang
Mengekori langkah
Diusir dibuang tak terpadam

( ulang korus )

sayangnya hatimu
Sepejal tembok batu
Tak bisa dirayu
Dengan airmatamu

Terbuku di hati
Dengan kedegilanmu
Tak daya ku tawan semula
La.. La... Oh... Oh...
La... La... Oh... Oh...
La... La... La... La...
Oh... Oh... Oh... Oh...

Semalam saya terdengar lagu dendangan Rahim Maarof 
yang berjudul USANG..best gak lagu dia ni. 
Tapi entri ini tak der kaitan langsung dengan memori cintan cintun ya.
 Cuma saya tiba2 rasa rindu dengan 
tempat saya belajar dolu2..


sebahagian dari kampus University of Delaware, Newark, De.
Teringat lagi suasana kawasan kampus
setiap kali musim bertukar..
Gambar yg ada dalam album perlu disnap balik
masuk laptop..jadi saya amik gambar kat google ajelah.
Walaupun gambar agak baru tapi
bangunan masih kekal yang lama
 dengan sedikit pengubahsuaian.
.
Brown Hall
Memorial Hall
Morris Library-saya kerja part time kat sini
Morris Library masa winter
Library 3 tingkat yang amat luas..boleh sesat kat sini.
Smith Hall-Overhead Bridge tempat saya tunggu bas 
Memorial Hall- English classes saya kat sini

Main Street Newark- dekat dengan kampus, tempat saya
dan kawan2 window shopping dan lepak..

bersama salah seorang kawan saya

Ok..cukuplah dulu melayan nostalgia memori usang saya nih.
Namun waktu ini adalah antara waktu2 yang paling menyeronokkan
bersama kawan2 , belajar dan mengembara serta
 meneroka hidup di tempat orang.
Sesungguhnya ia merupakan pengalaman
yang tidak ternilai harganya.


February 20, 2011

LaDyBiRd..LaDyLiKe??

Assalamualaikum..
Hari ini  sekolah telah mengadakan  raptai perbarisan 
untuk sukan olahraga yang akan berlangsung minggu depan.
Setiap rumah sedang membuat persiapan akhir untuk
atlit2 dan rumah masing2..
Kebetulan juga kami, guru2 rumah Merah/Tun Tuah
telah berbincang untuk persiapan perbarisan dan juga
maskot rumah kami.
Kami bersetuju untuk memilih Ladybird sebagai maskot
rumah merah.

Ermm..tiba2 teringin pulak nak tau lebih lanjut tentang Ladybird.



  • Ladybird ialah sejenis kumbang dan dikenali dengan pelbagai nama seperti ladybug (North America), ladybird beetles (Eropah) dan  lady beetles.Terdapat lebihkurang 5000 jenis spesis ladybird di seluruh dunia. 
  • Ladybirds disifatkan sebagai kawan kepada manusia atau petani  kerana mereka memakan serangga perosak yang memakan hasil tanaman dan Mereka makan serangga seperti aphids(greenfly), serangga bersisik dan mites. Sesetengah spesis ladybird hidup dengan memakan tumbuh-tumbuhan. 
  • Ladybird dewasa berbentuk oval seperti kubah, dan berwarna terang seperti merah, jingga atau kuning dan berbintik hitam.



  • Warna yang terang ini merupakan amaran kepada pemangsa yang ladybirds tidak mempunyai rasa yang enak malah agak beracun sekiranya dimakan.
  • Ladybird akan mengeluarkan cecair yang  berbau busuk daripada sendi kaki mereka sebagai tanda amaran kepada burung2 dan binatang yang cuba memakan mereka.
  • Antara fakta yang menarik tentang ladybird ialah, bilangan bintik-bintik hitam di badan mereka tiada kaitan lansung dengan umur mereka. 
  • Ladybird mempunyai jangkahayat selama lebih kurang setahun.

Sumber: UK ladybird survey






February 17, 2011

FrOm RuSSiA WiTh LoVe

Assalamualaikum,
Petang ni rasa relax sikit sebab esok tak kerja..
Seronokkan..bila esok tak kerja petang ni  dah rasa lapang sangat..
Kenapa ek?

Oh ya, 2 hari lepas kawan kami yang baik sangat2
balik ke Russia. ..biar betol!
Eh! KL  lah..saje wat tajuk gempak skit.
dan bila dia kembali ke sini
dia bawa balik.
ni haa....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

 Pure Russian Blue...6 bulan

 Rupa macam harimau kumbang kan??
Bulu dia halus..

 Yang ni pulak Mixed Russian Blue,
kecik lagi..comey tak??

 Terlompat2 terkinja-kinja..

 Yang kecik ni dua ekor..2 beradik. 
Suka benar bermain dan bergurau.

 Bukan kucing kampung ni..
 Hehehe..yang ni pulak dia main dengan toy cat

Macam garang jer tapi tak pun..dia ni pemalu.
Suka menyorok!

Sekarang ada 4 ekor kucing kat rumah.
Sekor tunggu masa nak beranak
tapi tak tau bila..tak bawa gi monthly check-up.

Rumah mereka sedang dibina,
nanti dah siap
dorang duk la kat dalam
rumah tu ramai2..

*Oh ya..sorry Fda...kak nor tau Fda tak suka kucing hehe..
Sabar sis!!


BeaUTy


*Quote*

February 16, 2011

MeNikMaTi CipTaanNyA..

Assalamualaikum!
Saya kembali bersiaran di tengah malam :)
Nak citer pasal apa pulak ni ya?
Haaa...penah tak korang berada atau
bayangkan berada di tempat sebegini??


Tentu seronok kan?? 
boleh guling-guling menuruni bukit,


Rasa macam nak berlari-lari
di celah-celah bunga2 ni..



..tak pun bersandar kat pagar kayu ni...


Nak baring kejap laaa.

 Rasa lapang jer...

 Nyaman!

 Hmmmmm....

  
Menakjubkan!

Indahnya bumi Tuhan....


*semua gambar dari google image

SaYa PunYai 100-500 FoLLoWeRs

Assalamualaikum..


Jap2!!
Bila nampak header di atas ni
kebanyakan kita tentu dah tahu
mesti ada segmen anjuran hamba Allah yang
tak pernah kering gusi idea ni kan??
Kerana beliau kita dapat ramai kawan dan
saling kenal mengenali..
 Memandangkan saya pun termasuk dalam
kategori seperti tajuk di atas,
apa salahnya saya ikut serta lah!

Nak ikot???
Klik banner yang ada gambar
Mr Muscle tu.
daaa..

February 15, 2011

FiRe


Assalamualaikum,
I would like to share some ideas or situations associated with FIRE. I know that you must have already known about this, but..what the heck!

There is a Malay proverb associated with fire. Translated, it means “fire, when small is a good friend, but when it is big, it is a foe”. When the fire is “small”, it is not dangerous. For example, a small fire from our gas stove can help us cook our food. On the other hand, a big fire can be out of control. For instance, when a house catches fire, it will destroy our valuables even lives. That is why, it is a foe.
  
Fire can also be found on insects!  the fireflies produce light on the tip of their abdomens.

It's HOT!!
On the other hand, fire can also mean making someone lose his job. For example, if you do not work well in a company, the manager can fire you. When he does this, it means you are out of job.

Help yourself!
Not only can we fire people from their jobs, we can also fire a gun. But when we fire a gun, we are not asking the gun to stop working. Instead, the gun is working because a bullet is shot out of the gun when the gun is fired. You do not die if your manager fires you but when someone fires a gun at you, the chances are you will never live to tell people your experience. 
 
gottcha!!!
Besides, things can catch fire too. It is nothing like catching a firefly with a net because you cannot catch a fire with a net. When your hair catches fire, it means your hair is burning.

Helppppp!!! fire burning on my hair!!!!

Fire can be put out with water. So, we can say that water is the enemy of fire. When your hair is burning, the best thing to do is to throw yourself into a swimming pool, if you are near one, and the fire will be put out in no time. 

if fire were water
Next, can fire be eaten? The answer is ‘yes’. There are people who are called fire-eaters.They do not really eat the fire because it is not possible. What they do is to put a lighted torch into their mouth and of course the fire will be put out immediately. This is because there is no oxygen inside the closed mouth and the fire dies.
yummy yummy..gulp!
Well, hope you guys enjoy reading this...
Waittt!! I can see FIRE in his eyes! 


bye2!!!

*got this idea from my friend..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...